Top 4 hotelska trenda za 2023. godinu

Top 4 hotelska trenda za 2023. godinu

2023. godina je definitivno godina putovanja!

Prema najnovijim istraživanjima smatra se da će se broj putovanja u ovoj godini povećati za 40% u odnosu na protekle godine. Ovakav podatak otvara hotelima nove prilike za rast i razvoj.

Očekuje se uspostavljanje novih standarda bezbednosti, ekološke popularnosti kao i fokus na pružanje vrhunskog iskustva i perosnalizovaniji pristup svakom gostu. Uz pomoć tehnoloških inovacija hotelska industrija će se truditi da poboljša kvalitet usluge i da se prilagodi potrebama savremenog putnika.

U nastavku se detaljnije bavimo hotelskim trendovima koja će 2023. učiniti godinom nezaboravnih iskustava putnika.

Hotelski trendovi za 2023. godinu

 

 

 

Brzi razvoj tehnologije

Tehnološki napredak ubrzava automatizaciju i personalizaciju u hotelima.

Statistički podaci Booking.com ukazuju da čak 47% ispitanika želi digitalne usluge prilikom rezervacije i boravka, kao što su online check-in, posebne usluge koje mogu zatražiti preko svog pametnog telefona. Kako hoteli mogu to obezbediti svojim gostima?

Važan korak je prelazak na automatizaciju koja olakšava poslovanje i rad na recepciji za čak 70% u odnosu na manuelno upravljanje.

Obezbeđivanje takvog sistema nosi sa sobom troškovnu, vremensku efikasnost i mogućnost osoblja da se usresredi na zahteve i potrebe svojih gostiju.

Jedna od novijih pristupa hotelskih trendova ogleda se u virtuelnoj i proširenoj stvarnosti. Ovakav vid tehnologije omogućava putnicima da istražuju i planiraju svoj boravak u hotelu i pre nego što stignu na samu destinaciju. Pomaže i u stvaranju virtuelnih tura kroz hotel, omogućavajući hotelima da privuku više gostiju.
Ipak, prema podacima Booking.com 60% ispitanika tvrdi da virtuelna putovanja ne mogu da zamene istinski doživljaj, ali mogu posližiti kao podloga za donošenje odluke.

 

Održivost i ekološka briga

Ekologija i održivost postaju sve više značajna pitanja tokom poslednjih godina. Gosti postaju sve više svesni potrebe za društvenom odgovornošću, stoga hoteli moraju svojim gostima ponuditi ekološke prihvatljive opcije.

Prema istraživanju 58% putnika želi videti da hoteli koriste više održivih praksi kao što su recikliranje, upotreba obnovljivih izvora energije i smanjenje otpada.

Hotelijeri će se fokusirati na smanjenje svojih ekoloških otisaka a tehnologija će biti od velike pomoći u tome. Na primer, senzori će se koristiti radi smanjenje potrošnje energije u hotelima, a digitalizacija će omogućiti smanjenje količine papira i otpada.

 

Potrebe za novim destinacijama

Kako se turizam oporavlja od krize, sve se više hotela otvara na novim destinacijama, uključujući manje poznate gradove, planinske vrhove i ruralna područja koja nude jedinstvena iskustva i izvanrednu prirodu.

Gotovo 73% putnika želi doživeti putovanje izvan svoje zone komfora, a 30% njih želi istražiti manje poznate gradove.

Zdravstveni i sigurnosni standardi su ključni prilikom izbora destinacije u ovoj godini. Hotelijeri nastoje da ponude gostima što više raznovrsnih usluga u svom objektu uključujući wellness i spa, sportske aktivnosti, aktivnosti na otvorenom..

Preferencije putnika se razlikuju i teško je predvideti njihove želje. Neki hoteli koriste analitiku podataka kako bi predvideli nove trendove i razvili ponudu za takve destinacije. Sa druge strane, neki hoteli se fokusiraju na unapređenje turističkih atrakcija na već postojećim destinacijama kako bi privukli goste na nešto potpuno novo i autentično.

Personalizovana iskustva gostiju

Hoteli u svetu se poslednjih godina usresređuju na poboljšano iskustvo gostiju, od prilagođavanje sobe prema željama gosta do ponude personalizovane ponude hrane i pića.

Prema istraživanju 53% putnika veruje da će dobiti bolje iskustvo ako hoteli prikupljaju i koriste podatke o gostima u cilju što veće personalizacije iskustva i satisfakcije gostiju. Prikupljanjem podataka hotelsko osoblje može osigurati da se sve potrebe zadovolje i da im se ponude aktivnosti koje su najrelevatnije.

Hotelska tehnologija može doprineti u poboljšanom iskustvu. Koristeći guest aplikacije hoteli mogu omogućiti gostima da prilagode svoje potrebe pre dolaska u hotel.
Tu su i specijalne usluge poput izleta, obilasci gradova ili posebnih večera, pružajući im poseban tretman koje su u skladu sa njihovim individualnim  interesima.

Personalizovano iskustvo je značajno radi postizanje dugoročne lojalnosti gostiju. Kada hoteli uzmu u obzir potrebe svojih gostiju i pruže im jedinstven i nezaboravan boravak, oni će se osećati cenjeno i vratiće se ponovo.

 

Related Posts