Airbnb najavljuje promjenu u obračunu provizije

Airbnb najavljuje promjenu u obračunu provizije

Ako oglašavate svoj smještaj (apartmane, sobe ili vile) na Airbnb platforma, postoji mogućnost da ste primili obavijest sa stranice o promjeni strukture naknade za rezervaciju.

Što to znači?

Počevši od 7.12.2020. Airbnb je najavio promjenu naknade koju naplaćuje za usluge koje pruža.

Trenutno postoje dva sustava provizije:

  • Sustav dijeljenih naknada – provizija koju naplaćuje Airbnb dijeli se između domaćina i gosta. Domaćinu se naplaćuje fiksno 3%, dok se gostu naplaćuje do 20% provizije.
  • Sustav fiksnih naknada – ovaj sustav je obavezan za tvrtke koje se oglašavaju na Airbnb-u i iznosi fiksnih 14% naknade koju naplaćuje domaćin

Umjesto postojeća dva sustava, Airbnb će uvesti jedan sustav fiksne provizije od 15% koju će naplaćivati ​​domaćin. To će se zapravo poklopiti s druga dva svjetska lidera, Booking.com i Expedia.com, koji također svoje naknade naplaćuju izravno od smještaja, a ne od gosta.

Kako to utječe na smještaj?

Airbnb smatra da se radi o pojednostavljenom načinu obračuna. Cijena će biti jasnije izražena gostima, a vlasnici i upravitelji smještaja imat će veću kontrolu nad konačnom cijenom.

Također, prosječno povećanje broja rezervacija za domaćine koji koriste pojednostavljene cijene u Europi između studenog 2019. i veljače 2020. bilo je 17%.

Utječe li to na postojeće rezervacije?

Ne, ova promjena ne utječe na postojeće rezervacije. Već će se automatski primjenjivati ​​na rezervacije pristigle od 7.12. a postojeći će ostati isti kao i do sada.

Savjetujemo vlasnike i upravitelje smještaja koji automatiziraju svoje poslovanje i koriste sustav upravljanja kanalima izraditi nove cjenike. U skladu s novim izračunom provizija, cijene bi trebale biti pripremljene po razdobljima koja se prilagođavaju kako bi se izbjegle predmalteške odredbe. Ako vaš sustav za upravljanje kanalima nema ovu mogućnost, kontaktirajte nas da vam objasnimo kako se možete povezati s našim rješenje za upravljanje kanalima.

Povezivati ​​se Pošta
indeks