Kako započeti s Airbnbom i što trebate znati?

Kako započeti s Airbnbom i što trebate znati?

Ako želite oglašavati svoj smještaj putem platforme Airbnb, prvo se morate pobrinuti da imate sve što vam je potrebno da budete uspješan domaćin.

Ova stranica je specifična jer je fokus na davanju gostima lokalno iskustvo mjesta, čineći da se osjećaju kao kod kuće i imaju sve što im je potrebno za opušten boravak. Zbog toga je važno definirati kakav ćete biti domaćin: hoćete li biti tu za svoje goste ili ćete im samo predati ključeve. Ljudi koji su tu za svoje goste i odgovaraju na zahtjeve dobivaju privilegiraniju poziciju što se očituje u boljim recenzijama, a time i boljem rangiranju na samoj stranici.

Airbnb će vam pomoći tako što će biti osiguran u slučaju štete (ali ne u slučaju bilo kakve štete, stoga se unaprijed raspitajte imate li u stanu dragocjenosti). Također, u slučaju da gost ne dođe, novac će Vam svakako biti isplaćen, ako ste tako naveli u Vašim pravilima izdavanja, a sredstva uvijek možete vratiti gostu.

Obavljaju se transakcije putem Airbnb-a isključivo putem platne kartice Airbnb naplaćuje gostu noćenje, oduzima mu proviziju i šalje vam neto iznos na račun koji ste postavili. Ali time štitite i svoje goste jer vam novac neće biti isplaćen dok se gost ne smjesti u apartman. Time se smanjuje mogućnost da domaćini zaborave na gosta, postavljaju lažne slike na stranicu i očekuju od toga zaradu i slično.

Kako zaustaviti overbooking (dvostruke rezervacije)?

Nakon što ste se upoznali sa svojim pravima i obvezama kao izdavača, a popis je sljedeći korak. Za ovaj korak potrebno je imati fotografije stana u što boljoj rezoluciji, po mogućnosti od strane profesionalnog fotografa.

Smještaj treba biti opremljen svime osnovne stvari za život – kao da se želite pomaknuti i u tom trenutku dobro razmislite što vam je potrebno za ugodno funkcioniranje. Moj savjet je da fotografije budu svijetle, širokih kadrova i da prikazuju opremljenost smještaja. Nakon fotografija sačuvajte dobar opis smještaja, lokalne znamenitosti, područje u kojem se smještaj nalazi i što je najvažnije – formirajte cijene.

Airbnb preferira trenutna rezervacija opciju, tako da gosti mogu automatski rezervirati vaš smještaj bez prethodne provjere je li slobodan. Ovo je problem za one koji se oglašavaju na više stranica jer se lako može dogoditi dvostruka rezervacija ako vaš kalendar nije ažuriran ili ako slučajno primite rezervacije s dvije stranice za iste datume dok ste budni ili niste na uređaju da ažurirate svoj kalendar .

U tom slučaju preporučujem korištenje sustav upravljanja kanalima, koji će umjesto vas kontrolirati sve kalendare i pobrinuti se da svugdje imate trenutne rezervacije bez mogućnosti duplih rezervacija.

Ako nemate ažurirani kalendar, znajte da Airbnb ima stroga politika otkazivanja, pa vas otkazivanje može koštati i do 100$ ako posegnete za tom opcijom! Zato je vrlo važno da imate ažuran kalendar i vodite računa o svojim rezervacijama, tu je Channel Manager vaš najbolji partner.

Provizija na Airbnbu?

Ova stranica nudi dvije opcije za naplatu provizije:

  1. Opcija za kojom idu gotovo svi, u kojoj Airbnb uzima 3% provizije od domaćina, a uzima do 20% provizije (naknada za uslugu) od gosta. Kada gost pogleda cijenu, ova opcija mu ne prikazuje tu dodatnu naknadu za uslugu, ali kada dođe do zadnjeg koraka za rezervaciju, prikazuje mu se i ta opcija. Prema našem iskustvu, ta provizija po gostu može biti veća od 20%.
  2. Opcija koju prati manji broj hostova, kod kojih postoji samo jedna provizija kao i na ostalim booking stranicama. Ovaj provizija je fiksna na 14% i ništa se ne uzima od gosta nakon toga, ali sve je uključeno u cijenu.

Da bi gost napravio rezervaciju mora postojati dovoljno sredstava na računu, jer kada rezervirate željeni smještaj, Airbnb automatski naplaćuje sredstva. Ovisno o politici koju ste postavili, u slučaju otkazivanja gosta imate pravo na određeni postotak sredstava, a u slučaju nedolaska na cjelokupni iznos.

U slučaju da gost dođe nakon 24 sata od prijave na vaš račun, Airbnb isplaćuje novac koji mu preostane nakon odbitka provizije. Na koji račun plaćaju? A za to postoje dvije mogućnosti:

  1. U prvoj opciji možete postaviti svoj devizni račun za devizne priljeve iz inozemstva. Ja osobno ne preporučujem ovu opciju jer banke često naplaćuju fiksne naknade po transakciji. Tako na rezervaciju od 40 € banka može uzeti 15 € provizije i uopće se ne isplati. U slučaju da se odlučite za ovu opciju morate imati IBAN i SWIFT upute za plaćanje. Te podatke unosite u postavke plaćanja. Kada Airbnb uplati novac, taj novac odlazi u međubankovnu banku u inozemstvu, koja odbija svoju naknadu za obradu transakcije i stavlja novac na devizni račun u vašoj banci.
  2. Ovu opciju izdavatelji ne biraju često, ali bi mogla biti povoljnija u odnosu na prvu opciju – uplata na Payoneer uplatni račun i Mastercard karticu. Sredstva za korisnike iz Srbije isplaćuju se u dolarima, a radi se o platnoj instituciji koja se nalazi u inostranstvu. Kada ispunite sve podatke, otvorit ćete besplatni međunarodni račun u Payoneer-u, a za 15 dana na svoju adresu dobit ćete Mastercard karticu kojom možete podizati ta sredstva ili plaćati u trgovinama, online… Naknada za isplatu je oko 2% plus kurs ako banke imaju dodatnu proviziju jer u srbiji mozete dizati samo dinare. U svakom slučaju, više vam se isplati ili podići više novca odjednom ili ga koristiti pretežno za plaćanje ili na putovanju. Osim toga, može biti koristan i kao štedni račun 🙂

Dobra recenzija vrijedi više od zlata

Kada imate bilo kakvih pitanja za Airbnb, to može biti prilično nezgodno i često morate zvati izravno u San Francisco, što može koštati novca ili SMS poruka njihovim prvim mlađim agentima. linija za podršku korisnicima i gostima. Stranica je super, ali ako imate puno apartmana, može vas zaboljeti glava ako bude problema, ali manje-više je ista kao i drugi kanali za rezervacije.

I na kraju, zamolite svog gosta da ostavi iskren ali također dobra recenzija kako bi budući gosti vidjeli što mogu očekivati. Dobre recenzije pomoći će vam da se bolje rangirate, što dovodi do većeg broja rezervacija, a to dalje dovodi do većih prihoda i većeg izbora gostiju.

Nakon određenog vremena, ako ste uspjeli čekati minimalno 10 putovanja ili 3 duža boravka, a postotak brzine odgovora je iznad 90%, dok je vaša ocjena iznad 4.8, te niste imali otkazivanja gostiju, dobiti priliku postati superdomaćin. Ovaj naslov na Airbnbu donosi prednosti dobivanja više rezervacija, uživate ugled među ostalim domaćinima i među gostima na stranici.

Osim što gost ostavlja recenziju za vas, morate je i vi ostaviti za gosta, jer kada jedna strana napravi recenziju, druga strana to ne može vidjeti dok sama ne ostavi recenziju. Ovaj sustav ocjenjivanja je odličan jer možete vidjeti i kakvi su gosti rezervirali vaš smještaj i jesu li pravili probleme nekim prijašnjim domaćinima.

I zato – pobrinite se za svoje goste, dogovorite smještaj, instalirajte channel manager i bit ćete spremni osjetiti sve pogodnosti koje Airbnb nudi!

Povezivati ​​se Pošta
indeks