13 savjeta o tome kako poboljšati prodaju hotela u 2024. [Kompletan vodič]

13 savjeta o tome kako poboljšati prodaju hotela u 2024. [Kompletan vodič]

Bez obzira je li vrhunac sezone ili izvan sezone, vaš glavni cilj kao vlasnika hotela je popuniti više soba, dobiti više novca i povećati profit.

Znamo koliko teško može biti povećati prodaju hotela, posebno s tolikom konkurencijom danas.

Hoteli obično imaju prodajne timove koji rade na strategijama za poboljšanje prodaje soba i povećanje prihoda.

Kako biste ostvarili svoj puni potencijal prihoda, trebate koristiti učinkovite strategije za poboljšanje hotelske prodaje na promjenjivom ugostiteljskom tržištu.

Zato smo sastavili 13 provjerenih savjeta koji će vam pomoći da poboljšate prodaju hotela i povećate prihod.

Hajdemo istražiti kako to možete učiniti. 

Zašto je važna prodaja hotela?

Hotelske prodajne aktivnosti važne su jer vam pomažu:

 • Povećanje prihoda: Prodaja hotelskih soba ključna je jer povećava prihod hotela. Veći prihod omogućuje vam pružanje usluga koje gosti očekuju i pomaže vašem hotelu da raste.
 • Omogući rast: Prije nego ponudite dodatne pakete, izlete i luksuzne nadogradnje, morate svladati prodaju soba.
 • Stvorite pozitivnu atmosferu: Davanje prioriteta prodaji soba pomaže u stvaranju živahnog okruženja koje gosti očekuju. Gotovo prazan hotel može biti neugodan.
 • Uskladite poslovne potrebe i iskustvo gostiju: Iako je pružanje ugodnog boravka ključno, ne zaboravite da vodite posao. Učinkovite prodajne strategije trebale bi uravnotežiti zadovoljstvo gostiju s ciljem rezerviranja što je moguće više soba.

Ali kako možete poboljšati prodaju hotela?

Prođimo kroz ove praktične korake koji će vam pomoći da ih danas ubrzate.

13 strategija kako poboljšati prodaju hotela danas

1. Strategija prodaje hotela izravnog rezerviranja

Obično vam stavljanje fokusa na strategiju društvenih medija i izgradnju vašeg brenda može pomoći da povećate broj rezervacija svojih stalnih gostiju.

Ali što ako trebaju rezervirati svoju sobu izvan mreže?

Istraživanje iz a Meetingsbooker izvješću je utvrđeno da prostori troše oko 47 minuta rukovanje izvanmrežnim zahtjevom za rezervaciju sastanka, što je apsolutni gubitak vremena. 

Izravne rezervacije najbolje su za hotelske operatere jer oni vam donose najviše novca dok pojednostavljuje proces rezervacije.

Sa strategijom izravne hotelske prodaje, glavni cilj je pridobiti što više gostiju da svoju sobu rezerviraju online izravno na vašoj web stranici. 

Jednostavno, ne postoje agenti ili drugi partneri kojima treba platiti proviziju kada gost rezervira izravno putem interneta.

Korištenjem online alata i mehanizama za rezervacije koji omogućuju izravnu rezervaciju na vašoj web stranici, možete pojednostaviti svoj prodajni proces i dopustiti svom timu da se usredotoči na detaljnije i složenije zadatke.

Pro savjet:

Kontakt OTA Syncsustav za rezervacije svojim gostima možete ponuditi mogućnost da uživo vide dostupnost i cijene zajedno s posebnom ponudom kako biste povećali svoje izravne rezervacije izravno s vaše web stranice.

Jednostavno ga implementirajte i povežite sa svojom web stranicom, postavite svoju ponudu i informacije koje želite pružiti svojim gostima i spremni ste.

2. Pobrinite se da vaša web stranica radi glatko

Dobro iskustvo s web-mjestom ključno je za putnike. 

Ništa ne ubija njihovo uzbuđenje brže od sporo, zbunjujuće, ili komplicirano mjesto.

Budući da su izravne rezervacije toliko važne, vaša web stranica trebala bi biti glavni prioritet.

Evo nekoliko brzih savjeta kako osigurati da web stranica vašeg hotela bude optimizirana za glatke izravne rezervacije:

 • Mobilna optimizacija: Osigurajte da web stranica vašeg hotela bude prilagođena mobilnim uređajima za korisnike koji pregledavaju na pametnim uređajima i tabletima.
 • Brza brzina utovara: Optimizirajte brzinu učitavanja vaše web stranice kako biste spriječili potencijalne goste da odustanu zbog sporih performansi.
 • Jednostavna navigacija: Provjerite je li vaša web stranica laka za navigaciju, s jasnim izbornicima i intuitivnim izgledima.
 • Vizuali visoke kvalitete: Uključite visokokvalitetne slike i videozapise na svoje web mjesto kako biste predstavili sobe i sadržaje svog hotela.
 • Jasni poziv na radnju: Uključi istaknute "Rezervirajte sada” gumbe i jasne pozive na radnju za poticanje posjetitelja da izvrše rezervaciju.
 • Responzivna podrška: Ponudite odgovarajuću korisničku podršku putem chata uživo, e-pošte ili telefona kako biste posjetiteljima pomogli s bilo kakvim pitanjima ili nedoumicama koje mogu imati tijekom procesa rezervacije.
 • Siguran proces rezervacije: Implementirajte sigurne pristupnike plaćanja i uvjerite goste o sigurnosti njihovih osobnih podataka.

Bilješka: Možete koristiti PageSpeed ​​Insights kako biste provjerili izvedbu vaše web stranice i identificirali mjesta koja se mogu poboljšati za bolje korisničko iskustvo.

Pro savjet: 

Kontakt OTA plaćanja, možete dobiti potpuno integrirani pristupnik plaćanja koji vam pomaže u obradi transakcija samo jednim klikom na vašoj web stranici.

Bilo da se radi o fleksibilnoj rezervaciji ili rezervaciji bez mogućnosti povrata novca, postupak plaćanja je jednostavan, bez obzira na procesor plaćanja koji koristite.

Izgrađen je imajući na umu najviše sigurnosne standarde u industriji i pomaže vam smanjiti rizik od prijevare, krađa, or ručne greške.

3. Grupna hotelska strategija prodaje

Dobivanje grupnih rezervacija u vašem hotelu je nešto o čemu sanja svaki vlasnik hotela, jer su one definitivno isplativije i donose više novca.

Ali to nije sve.

Fokusiranje na grupnu prodaju za vaš hotel ima različite prednosti:

 • Grupe će vjerojatno plaćati višu cijenu za sobe tijekom glavne sezone i vjerojatnije će rezervirati izvan sezone, osiguravajući stabilan prihod tijekom cijele godine.
 • Kada privatne grupe, tvrtke, prijatelji itd. rezerviraju zajedno, to smanjuje posao za vaš operativni tim, a manje je vjerojatno da će grupe otkazati. 

Cilj je prodati sobe i prostore za sastanke korporativnim grupama, a važno je pružiti dobru ponudu i za jedne i za druge.

Evo nekoliko savjeta koje trebate imati na umu kako biste povećali učinkovitost ove strategije:

 • Ako imate prostor za događaje, možete ponuditi pakete koji uključuju blokove soba i prostor za događaje. 
 • Obratite se organizatorima događaja za privatne i poslovne događaje i stupite u kontakt s njima kako biste promovirali te rezervacije. 
 • Postavite posebna pravila otkazivanja za grupne rezervacije, kao što je zahtijevanje predujma za blokiranje soba, što pomaže u sprječavanju otkazivanja.

Da biste osigurali ove vrste rezervacija, morate biti kreativni, ali to može biti vrlo korisno za dobivanje ponovljenih poslova. 

Pro savjet:

Kontakt OTA Sync, lako vam je kreirati rezervacije za bilo koju tvrtku.

Sve što trebate učiniti je ispuniti podatke o tvrtki ili možete uvesti CSV datoteku i spremni ste.

4. Strategija prodaje upravljanja prihodima

Cilj ove vrste hotelske prodajne strategije je maksimiziranje broja rezerviranih soba u bilo kojoj sezoni i razdoblju godine, u usporedbi s tipičnim prometom putovanja.

Prodajna strategija upravljanja prihodima obično zahtijeva od hotelskih operatera da niže cijene soba izvan sezone za poticanje većeg broja rezervacija uz povećanje cijena tijekom vremena velikog prometa.

U tim trenucima gosti su spremni platiti više za sobu, pa se isplati povećati cijene kako bi se ostvario veći prihod po sobi.

Bilješka: Pobrinite se da prilagodite svoju promotivnu strategiju prema trendovima, sezoni i da svojim korisnicima pružite posebne ponude kako biste povećali broj rezervacija

5. Izgradite lokalna partnerstva

Ako vaš hotel nije daleko ili na osami, trebala bi postojati druga lokalna poduzeća s kojima možete surađivati.

Partnerstvo s lokalnim tvrtkama kao što su turistička mjesta, restorani i trgovački centri može vam pomoći da dovedete više gostiju u svoj hotel. 

Ova partnerstva mogu pomoći bez obzira na to kako posjetitelj planira svoje putovanje – čak i ako prvo rezervira smještaj ili isplanira svoj itinerer prije nego što odabere hotel.

Evo kako se možete udružiti s lokalnim poduzećima kako biste imali koristi na obje strane:

 • Pronađite relevantne tvrtke: Potražite lokalne tvrtke koje bi privukle goste vašeg hotela. To uključuje turistička mjesta, restorane, trgovačke centre i usluge prijevoza.
 • Dohvatiti: Kontaktirajte ove tvrtke i predstavite sebe i svoj hotel. Objasnite im prednosti partnerstva s vama i kako ono može pomoći objema stranama. Na primjer, možete promovirati njihov posao svojim gostima, a oni mogu promovirati vaš hotel svojim klijentima.
 • Ponudite ekskluzivne ponude: Stvorite posebne ponude ili pakete koje vaši partneri mogu ponuditi samo gostima koji dolaze samo preko partnerove tvrtke, kod za popust itd. To može potaknuti goste da rezerviraju vaš hotel i također uzmu u obzir poslovanje partnera.

Pro savjet:

Partnerstvo s utjecajnim osobama izvrstan je način za povećanje prihoda hotela. 

Utjecaji na putovanja mijenjaju način na koji ljudi traže i planiraju putovanja, prema kolski kvadrat

Ali ne biste trebali raditi ni s jednim influencerom.

Radite s influencerima čiji sljedbenici odgovaraju vašim ciljanim gostima. 

Njihove prave preporuke povećat će angažman, rezervacije i svijest o robnoj marki.

6. OTA optimizacija

Online putničke agencije (OTA) kao što su Airbnb, Booking.com, Hotels.com, TripAdvisor itd. moćne su platforme koje vam mogu pomoći da povećate vidljivost svog hotela i ostvarite više rezervacija na globalnoj razini.

Kako maksimalno iskoristiti njihov potencijal?

Ispravnim optimiziranjem popisa na tim platformama.

Evo nekoliko ključnih savjeta koje morate imati na umu kada je u pitanju optimizacija vaših unosa:

 • Stvorite atraktivne naslove kako biste privukli goste
 • Dostavite visokokvalitetne fotografije svoje nekretnine
 • Stvorite detaljne i privlačne opise
 • Uključite ažurirane informacije o uslugama i pogodnostima vašeg hotela
 • Učinkovito upravljajte svojom dostupnošću kako biste bili sigurni da vam ne nedostaju potencijalni gosti
 • Navedite cijene i recenzije kako bi vaš hotel bio vidljiviji

OTA naplaćuju proviziju, to je činjenica. 

Ali oni vam također mogu pomoći da potaknete značajan broj rezervacija, čineći ih velikim dijelom vaše strategije prodaje hotela.

Otkrijte naš vodič na kako dobiti više rezervacija na Airbnbu kako biste optimizirali svoj unos i generirali više gostiju.

Pro savjet: 

Popis vašeg smještaja za odmor na drugim stranicama, kao što su Airbnb, Booking.com, Expedia, Hotels.com itd., mogu povećati svoju vidljivost. 

OTA Sync voditelj kanala pomaže vam upravljati svim svojim oglasima s jednog mjesta.

Samo se povežite i sinkronizirajte svoje OTA kanale i spremni ste.

7. Strategija povećanja i unakrsne prodaje hotela

Klasična strategija prodaje hotela za povećanje prihoda kada su stope popunjenosti niske je prodaja skupljih cijena i dodatna prodaja.

Dodatni novac koji vaši gosti potroše može pomoći u nadoknadi tih praznih soba. 

Potičite potrošnju u svom hotelu, ali nemojte biti previše napadni jer je iskustvo gosta ipak najvažniji faktor.

Gostima možete dati vaučer za besplatno piće u svom hotelskom restoranu kako biste ih potaknuli da večeraju u njemu i potroše više novca. 

Ili predložite da svom boravku dodate dodatke poput tretmana ljepote i masaže, prijevoza ili lokalnih obilazaka, što vam može donijeti proviziju.

Primjeri prilika za povećanje prodaje koje možete razmotriti primjenom:

 • Nudi nadogradnju sobe po sniženim cijenama tijekom procesa rezervacije ili prilikom prijave kako bi se povećao račun gostiju.
 • Pružanje gostima sa posebne ponude ili pakete za dodatne usluge kao što su izleti, spa tretmani ili posluga u sobu.
 • Promicanje dodatnih sadržaja ili aktivnosti dostupni na vašem imanju, poput bazena, fitness centra ili događaja poput večeri glazbe uživo.

Pro savjet: Kontakt OTA Syncpovećava prodaju dodataka, svojim gostima možete pružiti personalizirana iskustva, optimizirati cijene jelovnika i privući ih skupljim cijenama, istovremeno povećavajući prihode vašem hotelu.

8. Iskoristite online recenzije

Dobra reputacija na internetu vrlo je važan način prodaje hotelskih rezervacija.

Dobre recenzije na internetu mogu uvelike pomoći vašem hotelu da dobije više rezervacija i zaradi više novca. 

Postavljanje dobrih recenzija na vašu web stranicu također vam može pomoći da dobijete rezervacije bez korištenja drugih web stranica. 

Evo nekoliko savjeta za učinkovito upravljanje online recenzijama:

 • Zatražite svoje oglase: Zatražite unose svog hotela na popularnim web-lokacijama za recenzije kao što su TripAdvisor, Yelp i Google My Business. To vam omogućuje odgovaranje na recenzije i ažuriranje vašeg unosa točnim informacijama.
 • Postavite upozorenja: Postavite upozorenja za nove recenzije kako biste mogli brzo odgovoriti. Upotrijebite obavijesti e-poštom ili alat za upravljanje ugledom koji prikuplja recenzije s više stranica.
 • Odgovorite na recenzije: Na sve kritike, pozitivne i negativne, odgovarajte profesionalno i pristojno. Zahvalite gostima na pozitivnim povratnim informacijama i riješite sve nedoumice ili pritužbe. To pokazuje da cijenite povratne informacije gostiju i da ste predani poboljšanju njihovog iskustva.
 • Riješite probleme navedene u recenzijama: Upotrijebite povratne informacije iz recenzija kako biste pronašli područja u kojima se hotel može poboljšati, poput čistoće, održavanja ili usluge.
 • Potaknite recenzije: Potaknite goste da ostave recenzije uključivanjem poveznica na stranice s recenzijama u e-pošti nakon boravka, na vašoj web stranici ili u promotivnim materijalima. To može pomoći u povećanju broja recenzija i dati točniju sliku iskustva gostiju.

9. Izgradite odnose kroz programe vjernosti

Iako se industrija putovanja mijenja, s više fokusa na samostalna putovanja na jedinstvena mjesta, još uvijek postoji niša za stalne putnike.

Kao hotelijer, trebali biste svoje prodajne strategije usmjeriti prema tim stalnim gostima.

Lojalni gosti su vrlo vrijedni za vaš hotel, stoga ih svakako cijenite.

Kako biste privukli stalne goste, razmislite o korištenju shema nagrađivanja poput popusti za uzvratne posjete, posebni paketi vjernosti, ili popusti za preporuke.

Danas mnogi putnici, posebno milenijalci, vole zarađivati ​​nagrade od tvrtki koje koriste.  

Primjeri programa vjernosti uključuju:

 • Nagradni bodovi za svaki boravak može se koristiti za buduće popuste ili besplatne nadogradnje
 • Ekskluzivni popusti i ponude samo za lojalne članove
 • Personalizirane pogodnosti kao što je rana prijava/kasna odjava, darovi dobrodošlice i još mnogo toga.

Programi nagrađivanja često vraćaju goste iznova i iznova, što je odlično za hotele, a njihova implementacija može biti odličan način za povećanje prihoda hotela.

10. Budite prisutni na turističkim događanjima i konferencijama

Uz brze promjene u smještajnoj industriji, povećanu konkurenciju, pa čak i globalnu pandemiju, promocije su sada ključne.

Biti prisutan ili biti domaćin jedinstvenim promocijama i događajima može biti izvrsna strategija za povećanje prodaje vašeg hotela.

Ponekad je potrebno smanjiti cijene ili ponuditi popuste kako bi se privukli novi gosti, osobito ako se vaše ciljno tržište promijenilo. 

Evo nekoliko primjera hotelskih promocija i posebnih događaja koje možete implementirati:

 • Održavanje sezonskog ili tematskog događaja, poput švedskog stola s temom praznika ili ljetne zabave na bazenu itd.
 • Nudi popuste za goste koji rezerviraju u zadnji tren da vam pomognu popuniti prazne sobe.
 • Suradnja s lokalnim tvrtkama za stvaranje paket ponuda koje nude dodatnu vrijednost za goste, kao što je boravak u hotelu plus, masaža ili ulaznice za popularnu atrakciju.

To vam može pomoći da povećate prodaju u teškim vremenima, a ponuda poput ovih može vaš smještaj učiniti pristupačnim i privlačnim, što će vam pomoći da stalno dobivate goste koji se stalno vraćaju.

11. Koristite marketing na društvenim mrežama za povećanje dosega

Učinkovito korištenje društvenih medija može uvelike povećati prihod vašeg hotela i povećati prodaju.

Jeste li znali da je oko 2023 4.9 milijardi ljudi koristili društvene mreže diljem svijeta, a očekuje se da će taj broj dosegnuti 5.85 milijardi do 2027.?

Ne biti prisutan tamo je kao da vaša imovina i tvrtka uopće ne postoje.

Dakle, kako iskoristiti njihov puni potencijal?

Evo nekoliko savjeta koje trebate imati na umu i razmisliti o njihovoj primjeni:

 • Koristite platforme kao što su Instagram, TikTok i Twitter kako biste promovirali svoj hotel, predstavili njegove pogodnosti i promovirali posebne ponude i promocije.
 • Uključite goste i potencijalne goste privlačnim sadržajem, 
 • Dijelite postove koje su generirali korisnici i maksimalno iskoristite interakcije u stvarnom vremenu na platformama kao što su Instagram i TikTok.
 • Vodite natjecanja, odgovarajte na pitanja i 
 • Podijelite poglede iza kulisa u svom hotelu itd. 

Ove strategije pomažu u izgradnji osjećaja zajedništva, pomažući vam da nativno promovirate ponudu hotela i potičete izravne rezervacije.

12. Uložite u remarketing kampanje

Ponovni je vrsta digitalnog oglašavanja koja prikazuje oglase ljudima koji su već posjetili vašu stranicu ili je napustili tijekom rezervacije. 

Postoji mnogo razloga zbog kojih potencijalni gost možda neće odmah rezervirati, ali ponovni marketing im pomaže zadržati interes.

Osim toga:

 • To je sjajan način povezati se s potencijalnim gostima u različitim fazama procesa donošenja odluka. 
 • Ako nisu rezervirali prvi put, remarketing vam daje još jednu priliku za sklapanje posla.
 • Remarketing kampanje vam mogu pomoći poboljšati hotelsku prodaju i ostvarite svoje marketinške ciljeve. 

Prikazivanjem oglasa ljudima koji su već bili u interakciji s vašom web-lokacijom ili društvenim medijima, možete se ponovno povezati s potencijalnim kupcima koji prvi put nisu obavili kupnju. 

Važno je imati jasan cilj za svoju kampanju, odlučiti gdje i koliko često želite ponovno ciljati i koristiti platforme kao što su Google AdWords ili Meta za izvršenje vašeg plana.

13. Iskoristite tehnologiju za automatizaciju zadataka

Jeste li znali samo to 8% gostiju osjećate li se ugodno koristiti javni kiosk za prijavu? 

Međutim, istraživanja iz Kritona pokazuje da je 80% gostiju hotela koristio bi hotelsku aplikaciju za beskontaktne zadatke poput daljinske prijave. 

A još je više potreba koje bi gosti voljeli imati na odmoru.

Na primjer, robne marke kao što su Marriott i Wyndham svojim su aplikacijama dodale mobilnu prijavu i ključeve mobilnih soba.

S druge strane, Google i Volara su se udružili kako bi ponudili beskontaktna iskustva u hotelskim sobama s glasovnim asistentom u sobi, omogućujući gostima da:

 • Kontrolna svjetla, 
 • Kontrola TV-a, 
 • Alarmi i 
 • Kontaktirajte recepciju glasovnim naredbama. 

Dolazi doba digitalne transformacije u hotelima, a ključno je ostati ispred krivulje i konkurencije.

Tu tehnologija može pomoći.

Osigurati da korisnicima pružite najbolju moguću uslugu može promijeniti pravila igre za vaše poslovanje.

Poboljšajte svoju hotelsku prodaju s OTA Sync Danas

Ažuriranje vaših hotelskih prodajnih strategija tijekom promjenjivih vremena pomoći će vašem poslovanju da napreduje i pripremi se za budućnost, usput smanjujući stres.

Isprobavanje i testiranje novih taktika sada će vam dati vrijedan uvid u budućnost vašeg hotela, omogućujući vam da se usredotočite na druge izazove kada se stvari slegnu.

Povećati prodaju hotela znači uvijek smišljati nove ideje. 

Bez obzira na situaciju, kao tvrtka, trebali biste nastaviti ažurirati i poboljšavati svoje prodajne strategije kako biste ostali konkurentni.

A uz sjajne alate koji podržavaju rast vašeg hotela, bit će lakše upravljati vašim poslovanjem i poticati prodaju.

To je gdje OTA Sync ulazi u igru.

OTA Sync'S voditelj kanala i softver za upravljanje imovinom omogućuje vam upravljanje svim vašim oglasima, rezervacijama, zadacima, financijama i komunikacijom s gostima s jednog mjesta.

Osim pružanja cjelokupnog upravljanja imovinom, OTA SYNC pruža vam robusna rješenja za upravljanje gostima.

Štoviše, omogućuje vam da prodajete svoje usluge i proizvode putem sustava za rezervacije ili da dodate dodatne usluge ili pogodnosti koje nudite svojim gostima.

Ukratko, pomaže vam automatizirati cijeli proces upravljanja hotelom.

Zainteresirani ste za isprobavanje?

Počnite s OTA SYNC besplatno probno kako biste otkrili kako vam može pomoći da povećate zadovoljstvo kupaca i istovremeno povećate prihod vašeg hotela.

Povezivati ​​se Pošta
indeks