Zašto je komunikacija sa gostima bitna za hotelsko poslovanje?

Zašto je komunikacija sa gostima bitna za hotelsko poslovanje?

Komunikacija je ključna za hotelsku industriju, pa je odnos sa gostima od izuzetne važnosti za razvijanje dhe unpređenje brenda hotela. Adekvatno postavljena strategija je važna za prenošenje iskustva klijenata, jer je pozitivan feedback, pažljivo slušanje njihovih želja i potreba važna za kreiranje njihove lojalnosti prema hotelu. Stvaranje lojalnosti doprinosi i većim rezervacijama, povećanju poslovanja i prihoda hotela.

Osoblje hotela bi trebalo da razvija personalizovanu komunikaciju sa svojim gostima kako bi se kreiralo pozitivno iskustvo klijenata. Gosti očekuju jedinstveno iskustvo, brze i lake rezervacije i bezbednost, a hotelska tehnologija olkašava poslovanje i obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Zašto je komunikacija bitna za poslovanje hotela donosimo u nastavku teksta.

Efikasna komunikacija pre svega podrazumeva slušanje mišljenja i ideja svojih zaposlenih. Osoblje hotela je u najposrednijoj komunikaciji sa gostima, stoga može imati uticaj na poboljšanje usluga. Kada zaposleni imaju dobar feedback od nadređenih i kada se njihovo mišljenje poštuje, zaposleni će se osećati angažovano, produktivno i bitno.

Zaposleni moraju znati kako da komuniciraju sa gostima, jer u slučaju potencijalnih žalba gostiju moraju na miran način rešiti problem. Govor tela zaposlenih govori o načinu komunikacije sa gostima. Osoblje bi trebalo da bude ljubazno i ​​nasmejano prema gostima, kako bi im stavili do znanja da u potpunosti slušaju njihove zahteve. Stoga su obuke zaposlenih veoma značajne za sticanje komunikacijskih veština.

Kako je cilj u potpunosti se prilagoditi gostu, na osoblju hotela je da se maskimalno potrude da osluškuju potrebe i pribave potrebne informacije pre njihovog dolaska. Različiti tipovi gostiju izuskuju i različite informacije. Tako na primer, ukoliko imamo poslovne putnike koje svoje vreme najvećim delom provode po poslovnim sastancima, hotelsko osoblje može im dati preporuku o lokalnim restoranima i kafićima i time im značajno olakšati. Osim toga, razvijenost hotelske tehnologije znatno je olakšala pribavljanje potrebnih informacija kako bi se uspostavila dobra komunikacija dhe eliminisalo loše iskustvo.

Društvene mreže su takođe dobar alat za uspostavljanje bliže i bolje komunikacije. Putem Facebooka, Instagram-a, Messengera i drugiha aplikacija, gosti danas brže dobijaju sve informacije. Nuđenjem autentičnog sadržaja i odgovora poboljšava se iskustvo gosta. Razvijenost interneta i porastom komunikacije putem društvenih mreža, ljudi su sa tradicionalnih metoda prešli na savremeniji način komunikacije. Umesto telefona i e-pošte, hoteli bi trebalo da poseduju platformu za upravljanje i razmenu poruka. Automatizacija poruka značajno skraćuje vreme za odgovaranje poruka.

Uzimajući u obzir cinjenicu da je veliki broj gostiju iz različitih zemalja koji ne govore lokalnim jezikom, uspostavljanje efikasinije komunikacije je teže. Zadatak hotela je da obezbedi da je mehanizam za rezervacije i website hotela višejezičan, što će ujedno i smanjiti potencijalan broj pitanja i nedoumica koje imaju gosti.

Uspešna komunikacija sa gostima utiče i na ostvarivanje dugoročnog uspeha. Veća satisfakacija i zadovoljsvo gostiju dovešće i do boljeg poslovanja i ostvarivanja većeg broja rezervacija.

Postimet e ngjashme